SÄÄNNÖT

K-Pop Rookie Battle -kilpailun säännöt on sovellettu XpressEvents ry:n K-Pop Dance Cover Competition 2022 (KDC) -kilpailun säännöistä. Jokainen tanssija, ryhmänjohtaja ja valmentaja on velvoitettu lukemaan ja noudattamaan näitä sääntöjä kilpailuun ilmoittautuessa.

Kilpailun järjestää K-pop Suomi ry. Kilpailun karsintakierros toteutetaan etänä videomuodossa, ja finaalikierros toteutetaan livenä Helsingin Tiivistämöllä 28.9.2025.

Kilpailu on suunnattu aloitteleville k-pop-tanssin harrastajille.

Sääntörikkomukset johtavat tilanteesta riippuen pistevähennyksiin, varoituksiin tai kilpailukieltoon.


Kuva © Jasu, K-pop Rookie Battle 2023

KRB SÄÄNNÖT

  • Kilpailijoiden sekä valmentajien tulee kilpailun aikana käyttäytyä arvokkaasti, urheilijamaisesti ja muita kilpailijoita kunnioittavasti – sekä kilpailupaikalla että sen ulkopuolella. Kaikille on annettava tasapuolinen mahdollisuus keskittyneeseen kilpailusuoritukseen, ja kaikenlainen kanssakilpailijan suorituksen häiritseminen on kielletty. Kanssakilpailijoita saa esityksen aikana kannustaa.

    Kilpailijoilta edellytetään kykyä olla sekä hyvä häviäjä että hyvä voittaja. Kilpailijoihin, tuomareihin tai järjestäjiin kohdistuva väkivalta - olipa kyseessä fyysinen tai henkinen - on ehdottomasti kielletty. Kanssakilpailijoiden halventaminen tai haukkuminen on ehdottomasti kielletty niin kilpailupaikalla kuin sen ulkopuolella. Käyttäytymissääntöjen rikkomisesta seuraa suoraan kilpailukielto nykyisiin ja  seuraaviin mahdollisiin kilpailuihin.

    1.1 Tanssija

    • Ole ajoissa paikalla ja valmiina suoritukseesi.

    • Kannusta ja kunnioita kanssakilpailijoitasi, ja anna heille suoritusrauha.

    • Pidä pukuhuonetilat siisteinä.

    • Anna tuomareille työrauha pitämällä riittävä etäisyys tuomariston pöytiin. Noudata järjestäjän/henkilökunnan ohjeita sopivasta etäisyydestä.

    • Älä liiku yleisössä kilpailuesityksen aikana – näin annat kilpailuvuorossa olevalle esiintyjälle suoritusrauhan, etkä häiritse muita katsojia.

    • Ole ajoissa paikalla palkintojenjaossa

    1.2 Valmentaja/Huoltaja

    • Ole hyvä esimerkki tanssijoille: kannusta ja arvosta kaikkia kilpailijoita ja heidän tukijoukkojaan sekä anna muille suoritusrauha. Valmentajat ovat vastuussa siitä, että valmennettavat ymmärtävät kilpailujen aikana heitä sitovat käyttäytymissäännöt, ja että he noudattavat niitä.

    • Huolehdi, että valmennettavasi ovat ajoissa kilpailupaikalla valmiina suoritukseensa ja palkintojenjakoon.

    • Anna tuomareille työrauha ja kunnioita heidän koskemattomuuttaan sekä ammattitaitoaan.

    • Noudata kilpailupaikalla voimassa olevia ja järjestäjän määrittelemiä video- ja valokuvausta koskevia sääntöjä.

    • Älä liiku yleisössä kilpailuesityksen aikana – näin annat kilpailuvuorossa olevalle esiintyjälle suoritusrauhan, etkä häiritse muita katsojia.

  • K-pop Rookie Battle on aloittelijatason kilpailu, jonka tarkoituksena on mahdollistaa kilpailu- ja esiintymiskokemus uusille / aloitteleville k-pop-tanssin harrastajille, sekä innostaa harrastuksen jatkamiseen kannustavassa ja kehittymiseen opastavassa ympäristössä.

    K-Pop Rookie Battle -kilpailuun voivat siis osallistua tanssijat, jotka kokevat olevansa k-pop-tanssiharrastuksen aloittelijoita. Hyviä indikaattoreita omalle tai ryhmän aloittelijatasolle ovat esimerkiksi harrastusvuosien määrä sekä menestys muissa kilpailuissa. Lopullinen arvio kilpailijan aloittelijatasosta jää kilpailijan oman kokemuksen ja omantunnon varaan. Järjestäjät pidättävät oikeuden poistaa kilpailijan kilpailusta, mikäli he havaitsevat kilpailijan olevan selkeästi aloittelijatason ulkopuolella (esim. todella ansioitunut muissa k-pop-tanssikilpailuissa).

    Kilpailu on jaettu kahteen kategoriaan: soolo/duo ja ryhmät. Soolojen/duojen kokoonpanossa kaikkien tanssijoiden tulee kokea olevansa aloittelijoita. Ryhmien kokoonpanossa mukana saa olla maksimissaan yksi (1) tanssija, joka ei koe olevansa aloittelija.


    2.1 Kilpailijoiden jäsenmäärä

    Soolo/duo-kategoriaan voi osallistua yhden (1) tai kahden (2) henkilön kokoonpanolla. Ryhmäkategoriaan osallistuvan kokoonpanon pienin mahdollinen jäsenmäärä on kolme (3) henkilöä. Ryhmän jäsenmäärä tulee ilmoittaa kilpailun järjestäjälle heti ilmoittautuessa, eikä sitä saa muuttaa ilmoittautumisen jälkeen tai videokarsintakierroksen ja livefinaalin välissä. Poikkeustilanteissa (vakava loukkaantuminen ja sairastuminen) kilpailijoiden kuuluu olla yhteydessä kilpailun järjestäjään. Jos poisjäävän jäsenen ehtii vielä korvata tanssijalla, jota ei ilmoittautumisessa ole ryhmän kokoonpanoon luettu, on tämä järjestäjän luvalla sallittua. Järjestäjä pyytää tällöin ilmoittamaan uutena tulevan jäsenen tiedot.


    2.2 Cover-kilpailun ehdot

    Kilpailussa tavoitellaan alkuperäisen koreografian matkimista mahdollisimman tarkkaan, eikä esitykseen saa tehdä alkuperäiseen nähden liikemuokkauksia. Ryhmäkategoriassa kilpailijoilta edellytetään samaa tanssijamäärää kuin alkuperäisessä referenssivideossa (lue kohta 4.2).

    Soolo/duo-kategorian Kilpailijoilta ei vastaavasti edellytetä samaa tanssijamäärää kuin alkuperäisessä referenssivideossa, joten kilpailijat saavat soveltaa alkuperäisiä muodostelmia ja paikanvaihtoja sopivammiksi henkilömäärälle. Mikäli valittu kappale on ryhmäkoreografia, soolo/duo-kategorian kilpailijat saavat siis vaihdella rooliaan alkuperäisen artistiryhmän eri jäsenten välillä. Tästä syystä tuomarit eivät arvioi soolo/duo-kategoriassa muodostelmia tai paikanvaihtoja. Roolien vaihtelu on soolo/duo-kategoriassa katsojan mielenkiinnon ja karismaattisen yleisökontaktin ylläpitämiseksi jopa suositeltavaa erityisesti sellaisissa koreografioissa, joissa jäsenet välillä seisoskelevat paikoillaan/pois lavalta muiden jäsenten soolojen aikana.


    2.3 Kilpailijoiden ikä

    Kilpailu on ikärajaton. Alle 18-vuotiailta finaaliin edenneiltä tanssijoilta pyydetään huoltajan yhteystiedot ja huoltajan lupa kilpailuun osallistumiseen / esityksen videotaltiointiin. Alaikäinen finalisti ei voi osallistua kilpailuun, mikäli järjestäjä ei saa huoltajalta näitä tietoja.

    Mikäli finaalissa kilpaileva kokoonpano sisältää ainoastaan alle 13-vuotiaita henkilöitä (kilpailupäivänä 28.9.), kokoonpanon tulee ottaa finaalipäivänä mukaan yksi (1) huoltaja, vanhempi tai muu vastaava henkilö, joka huolehtii nuorista kilpailijoista tapahtumapaikalla. Järjestäjä pyytää tämän henkilön yhteystietoja ennen finaalia. Tällä henkilöllä on finaalipäivänä pääsy kaikille kilpailijoille tarkoitetuille alueille (esim. pukuhuone, backstage). Jos kilpailevaan kokoonpanoon sisältyy vähintään yksi (1) 13-vuotias tai sitä vanhempi henkilö, kokoonpanoa ei edellytetä tuomaan erillistä huoltajaa / vanhempaa / muuta vastaavaa henkilöä tapahtumapaikalle.

    Kilpailijoiden iästä riippumatta jokaisella finaalikokoonpanolla on oikeus tuoda halutessaan mukanaan yksi (1) valmentaja / huoltaja tai muu avustava henkilö tapahtumapaikalle, mikäli tästä henkilöstä on ilmoitettu ja hänen avustava roolinsa on perusteltu.

  • Kilpailukappaleen maksimipituus on viisi (5) minuuttia. Koska kyseessä on cover-kilpailu, kilpailuesityksen tulee perustua koreografian osalta mahdollisimman tarkasti alkuperäisesitykseen. Alkuperäisesityksestä tulee toimittaa ilmoittautumisvaiheessa linkki referenssivideoon (lue kohta 4.2). Kilpailussa ei sallita omia koreografisia muokkauksia.

    Koreografian muokkaamiseksi lasketaan:

    • Liikkeiden suoritustavan muuttaminen

    • Akrobaattisten liikkeiden suoritustavan muuttaminen (esim. helpottaminen) tai poisjättäminen

    • Liikesarjojen poisjättäminen

    • Omien liikesarjojen lisääminen (esim. remix)

    K-pop käsittää todella laajasti eri tyylisiä kappaleita ja koreografioita, joiden erilaisiin erityispiirteisiin ja kohokohtiin tuomarit kiinnittävät huomiota. Esiintyjiä suositellaan ottamaan kilpailukappaletta valitessaan huomioon koreografioiden erilaisuus, koreografiassa käytetyt tanssilajit sekä koreografian vaikeustaso suhteessa kilpailijan kokemukseen. Teknisesti vaikea ja “näyttävä” koreografia ei automaattisesti tarkoita, että se olisi teknisesti helpompaa koreografiaa parempi valinta.

    Kilpailijat saavat halutessaan matkia myös laulamista liikuttamalla huuliaan kappaleen sanojen tahtiin eli lipsyncaamalla. Joko kaikki esitykseen osallistuvat kilpailijat (taustatanssijoita lukuunottamatta) lipsyncaavat tai ei kukaan. Ryhmäkategoriassa jokainen ryhmän jäsen saa lipsyncata vain oman artistijäsenensä lauluosat. Soolo/duo-kategoriassa kilpailijat saavat lipsyncata useamman eri artistijäsenen osia. Lipsyncit eivät ole pakollisia, eikä niitä arvioida erillisenä osa-alueena vaan lasketaan osaksi ilmaisua. 

    3.1 Taustatanssijat (ryhmäkategoria)

    Taustatanssijoiden käyttö on sallittua kilpailun ryhmäkategoriassa, mikäli myös alkuperäinen referenssivideo niitä sisältää. Soolo/duo-kategoriassa taustatanssijoita ei ole sallittu - tällainen vähintään kolmen hengen kokoonpano ilmoittautuisi ryhmäkategoriaan.

    Taustatanssijoita ei tarvitse olla alkuperäistä vastaavaa määrää. Mikäli taustatanssijoita käytetään vähemmän kuin alkuperäisessä esityksessä, voi muodostelmia ja paikanvaihtoja muokata järkevämmäksi käyttämällenne määrälle taustatanssijoita. Koreografian liikkeitä ei saa muokata.

    • Jos ryhmä esittää sooloartistin kappaleen, vain yksi ryhmän jäsenistä tanssii solistin osaa koko esityksen ajan.

    • Tanssijat eivät saa vaihdella roolia taustatanssijan ja artistin välillä kesken esityksen.

    • Mikäli valittu koreografia sisältää liikkeitä, joiden suoritustapa muuttuu riippuen siitä, onko tanssissa taustatanssijoita (esim. taustatanssijat nostavat artistin tai artisti ottaa paljon kontaktia taustatanssijaan), taustatanssijattomien kilpailijoiden on mahdollista muokata kyseisiä liikkeitä ilman pistevähennyksiä (esim. noston sijaan artisti seisoo paikoillaan). Tämä koskee myös soolo/duo-kategoriaa. Tällaisissa erikoistapauksissa on suositeltavaa olla yhteydessä tapahtuman järjestäjiin tarkempaa ohjeistusta varten. Muussa tapauksessa kaikenlainen koreografian muokkaus on ryhmäkategoriassa kielletty.

  • Kilpailuihin ilmoittaudutaan verkossa erikseen julkaistavalla ilmoittautumislomakkeella. Ilmoittautumisen yhteydessä esiintyjien tulee ilmoittaa sitovasti ilmoittautumislomakkeelle pakolliseksi merkatut tiedot.

    Ilmoittautumislomake tai muut ilmoittautumisohjeet julkaistaan kilpailun järjestäjän eli K-pop Suomi ry:n nettisivuilla (www.kpopsuomi.fi) ja sosiaalisen median kanavissa (esim. Instagram: @kpopsuomiry).

    Ilmoittautumislomake avautuu sunnuntaina 18.5.2025 klo 18:00 ja sulkeutuu sunnuntaina 22.6.2025 klo 23:59. Myöhästyneitä ilmoittautumisia ei oteta huomioon. Ilmoittautuminen on hyväksytty vasta, kun kaikki ilmoittautumislomakkeessa annetut tiedot ovat ohjeiden mukaisia ja järjestäjä on vahvistanut ilmoittautumsen.

    Ilmoittautumislomakkeessa pyydetään seuraavia pakollisia tietoja:

    • Kokoonpanon jäsenmäärä

      • Sisältääkö kokoonpano taustatanssijoita? -> Taustatanssijoiden määrä

    • Kokoonpanoon kuuluvien tanssijoiden etu- ja sukunimet

    • Kokoonpanon esiintyjänimi (esim. soolon taiteilijanimi tai ryhmän tanssiryhmänimi)

    • Yhteyshenkilön sähköposti (<- tänne lähetetään kilpailuohjeet)

    • Kuuluuko kokoonpanoon alle 18-vuotiaita?

    • Onko kokoonpanossa vähintään yksi 13-vuotias tai sitä vanhempi tanssija?

    • Kilpailukappale ja kappaleen alkuperäinen artisti (katso kohta 4.1)

    • Linkki kilpailukappaleen referenssivideoon (katso kohta 4.2)

    4.1 Kilpailukappaleen valinta

    Kilpailukappaleena esiintyjät saavat esittää minkä tahansa k-pop-kappaleen, johon on olemassa vaatimuksien mukainen referenssivideo (katso kohta 4.2). K-pop-kappaleeksi lasketaan kaikki kappaleet, joiden alkuperäinen artisti / esittäjä voidaan lukea k-pop-artistiksi sillä perusteella, että artistin päätoiminen työkenttä on Etelä-Koreassa. Esimerkiksi Katseyen ja XG:n kaltaisia artisteja ei lueta k-pop-artisteiksi. Epäselvissä tapauksissa suositellaan olemaan etukäteen yhteydessä tapahtuman järjestäjiin. Järjestäjät pidättävät oikeuden määritellä loppukädessä, ketkä artistit luetaan k-pop-artisteiksi ja ketkä ei.

    Kilpailukappaleen tulee olla artistin omaa tuotantoa tai uudelleentehty versio toisen artistin kappaleesta (esim. ATEEZ - Black Cat Nero, jonka alkuperäinen artisti on Turbo). Artistien tekemät tanssicoverit muiden artistien kappaleista (esim. Studio Choomin kuukausittaiset sooloesitykset) eivät kelpaa kilpailukappaleeksi.

    Mikäli kyseessä on k-pop-artisti, kappaleen kielellä ei ole väliä. Kilpailukappale voi siis olla kokonaan esim. englanniksi tai japaniksi.

    Kilpailukappaleeksi kelpaavat myös kappaleet, joilla kilpailijat ovat esiintyneet tai kilpailleet myös muissa k-pop-tapahtumissa tai -kilpailuissa Suomessa tai muualla.

    4.1.1 Tuplakappaleet

    Kahdella kilpailijalla ei saa olla samoja kilpailukappaleita. Ensimmäisenä ilmoittautunut kilpailija saa oikeuden esittää valitsemansa kappaleen. Varatut kilpailukappaleet julkaistaan erilliseen listaan, jota päivitetään vähintään 24 tunnin välein. Listalla ilmoitetaan viimeisimmän päivityksen ajankohta. Linkki listaan on saatavilla ilmoittautumislomakkeen sekä järjestäjän Instagram-tilin kautta (@kpopsuomiry). Jokaisella ilmoittautuvalla kilpailijalla on vastuu tarkastaa lista ennen ilmoittautumista. Lista ei sisällä kilpailijoiden nimiä vaan ainoastaan listan varatuista kappaleista aakkosjärjestyksessä artistin mukaan.

    Mikäli kaksi kilpailijaa ilmoittautuu samalla kappaleella, ilmoitetaan jäljempänä ilmoittautuneelle kilpailijalle tästä 24 tunnin kuluessa. Mikäli ilmoittautumisia tulee suuria määriä samanaikaisesti, ei listaa valitettavasti pystytä pitämään ajan tasalla.

    Jokaisen kilpailuun ilmoittautuvan tulee siis varautua siihen, että oma ensisijainen kappale onkin jo varattu. Tämä voi käydä kenelle tahansa, eikä kilpailun järjestäjä ota tästä vastuuta. On ymmärrettävää, että harjoittelun jo alettua kappaleen vaihtaminen on työlästä ja aiheuttaa pettymyksiä, mutta tällä säännöllä varmistetaan kilpailun reiluus. Saman kappaleen esittäminen asettaa kilpailijat eriarvoiseen asemaan muihin kilpailijoihin nähden. On suositeltavaa päättää varakappale heti pääkappaletta pohtiessa.

    4.2 Kilpailukappaleen referenssivideo

    Ilmoittautumisvaiheessa on toimitettava linkki kilpailukappaleen referenssivideoon. Tuomarit tuomaroivat kilpailijan suoritusta verraten sitä kyseiseen referenssivideoon. Referenssivideona voi toimittaa kilpailukappaleen alkuperäisen artistin minkä tahansa videon, jossa näkyy koko koreografia ja jokaisen tanssijan paikat koko esityksen ajan. Alkuperäismateriaalina ei saa toimittaa toisen tanssijan tai ryhmän tekemää coveria, eikä useampaa videota. Hyväksyttyjä lähteitä ovat esim. paikallaan pysyvät dance practice -videot, fancamit sekä musiikkiohjelmien esiintymiset (ilman lähikuvia).

    Järjestäjät ovat yhteydessä ilmoittautuneeseen kilpailijaan pikimmiten, mikäli toimitetussa referenssivideossa on koreografian tuomaroitavuuteen nähden puutteita.

  • Kilpailuun ilmoittautuminen on avoin kaikille halukkaille aloitteleville k-pop-tanssijoille Suomessa. Ilmoittautumislomakkeet tarkistetaan muutaman arkipäivän sisällä ilmoittautumisen jälkeen, ja ilmoittautuneille lähetetään tämän jälkeen sähköposti joko kilpailuun hyväksymisestä tai tietojen muokkauspyynnöstä. Myöhästyneitä ilmoittautumisia ei oteta huomioon.

    Kilpailuun kuuluu kaikkia koskeva karsintakierros, sekä parhaimmat pisteet karsinnoista keränneille finaalikierros.

    5.1 Karsintakierros (18.5. - 29.6.)

    Kilpailun karsintakierros on etänä järjestettävä videotanssikilpailu. Karsintakierrokselle saavat osallistua kaikki kilpailijat, jotka ovat hyväksytysti ilmoittautuneet kilpailuun ilmoittautumisajan sisällä (22.6.2025 klo 23:59 mennessä). Karsintavideo lähetetään järjestäjille sähköpostin kautta viimeistään 29.6.2025 klo 23:59 mennessä. Tarkemmat kilpailu- ja lähetysohjeet lähetetään hyväksytysti ilmoittautuneiden kilpailijoiden ilmoittaman yhteyshenkilön sähköpostiin.

    Karsintavideoita ei esitetä julkisesti eikä julkaista jälkikäteen kilpailun järjestäjien toimesta. Karsintavideot tulevat olemaan vain järjestäjien ja tuomareiden näkyvissä.

    Karsintavideon minimipituus on yksi (1) minuutti ja maksimipituus kaksi (2) minuuttia.                               Karsintavideon tulee olla kuvattu yhdellä otolla, paikallaan olevalla kameralla ja suoraan edestä. Mikäli video kuvataan etukameralla ja kuva tämän vuoksi peilautuu, tulee kuva peilata esimerkiksi editointiohjelmalla takaisin oikeinpäin ennen videon lähetystä kilpailuun. Jokaisen kilpailukokoonpanoon kuuluvan tanssijan on näyttävä videolla koko videon ajan. Karsintavideo ei saa olla lavaesiintyminen. Videon pituudessa sallitaan muutaman sekunnin ylitys.

    Videon kaikenlainen editointi on muuten kielletty, mutta kilpailukappaleen audion saa halutessaan lisätä jälkikäteen videoon haluamallaan editointiohjelmalla. Audion lisääminen ei ole pakollista, mutta sen lisääminen helpottaa usein tuomareiden työtä. Mikäli audiota ei lisätä videoon, tulee videon alkuperäisen audion olla selkeästi kuultavissa, ja oikeassa ajassa videon kuvan kanssa. Mikäli edellä olevat tiedot eivät täyty, järjestäjillä on oikeus vaatia kilpailijaa lisäämään kilpailukappaleen audio videolle jälkeenpäin.

    Karsintavideoon valittu 1-2 minuutin pituinen tanssipätkä tulee olla esiintyjien valitsemasta kilpailukappaleesta, ja se saa olla mistä kohtaa kappaletta tahansa. Karsintaesitys on siis lyhennetty versio kilpailukappaleesta.

    Karsinnoissa suositellaan kilpailijoille yhtenevää pukeutumista, sillä se helpottaa arviointia. Tuomarit eivät kuitenkaan arvostele karsintakierroksella tanssijoiden asuja. Asujen ei tarvitse olla samat finaalissa.

    Videokarsintakierroksella jatkoon valitaan yhteensä 20 kilpailijaa (10 soolo/duo-kategoriasta ja 10 ryhmäkategoriasta). Valinnan tekee kilpailun tuomaristo osion 7 pisteytyksen perusteella. Jatkoon päässeet kilpailijat julkaistaan K-pop Suomi ry:n sosiaalisen median kanavissa.

    Karsintakierroksen tuloksista ilmoitetaan kilpailijoiden sähköpostiin viimeistään heinäkuun loppuun mennessä. Finaaliin valikoituvien kilpailijoiden tulee vastaanottaa finaalipaikka vastaamalla lähetettyyn sähköpostiin viimeistään viikon kuluessa. Muussa tapauksessa finaalipaikkaa tarjotaan eteenpäin seuraavaksi pisteitä eniten keränneelle kilpailijalle.


    5.2 Finaalikierros (28.9.)

    Kilpailun finaalikierros järjestetään sunnuntaina 28.9.2025 Helsingin Tiivistämöllä. Finalistit esittävät paikan päällä kokonaisen version kilpailukappaleestaan. Kilpailukappaleen sallittu kokonaispituus on maksimissaan viisi (5) minuuttia. Kilpailukappaletta ei saa muuttaa karsinta- ja finaalikierroksen välillä. Finalisteja edellytetään olemaan paikan päällä Tiivistämöllä kilpailijainfon, kilpailuesitysten sekä palkintojenjaon aikana. Kilpailijoiden finaalipäivään kuuluu lisäksi pakollinen lavaharjoitus, jonka aikana kilpailijat saavat harjoitella finaaliesitystään lavalla. Kilpailujärjestys arvotaan ja ilmoitetaan esiintyjille ennen finaalipäivää. Kilpailuesitykset kuvataan ja julkaistaan, mikäli kilpailijat myöntävät itsestään ja esityksestään kuvausluvan. 

    Finaaliesitystä varten finalistien on toimitettava kilpailun järjestäjille kilpailukappaleensa audio valmiiksi miksattuna mp3-tiedostona. Muita tiedostomuotoja ei hyväksytä. On myös suositeltavaa, että kilpailumusiikki on varmuuden vuoksi kilpailijoilla mukana finaalipäivänä joko puhelimessa (jossa on AUX-liitäntä) valmiiksi soitettavassa muodossa tai USB-tikulla.

    Lisäksi finalisteilta voidaan pyytää lisätietoja liittyen tapahtumapaikan kulunvalvontaan ja turvallisuuteen. Lisätietoja voivat olla esimerkiksi some-esittelyjen materiaalit tai alaikäisten kilpailijoiden huoltajien yhteystiedot sekä heidän antamansa kilpailu- ja kuvausluvat.  Audion ja mahdollisten lisätietojen toimittaminen on edellytys finaaliin osallistumiselle.

    Finaali tuomaroidaan paikan päällä kilpailupäivän päätteeksi. Kilpailijoiden tulee olla ajoissa paikalla palkintojenjakoa varten. Finaalissa palkitaan soolo/duo-kategoriassa kolme parasta suoritusta sekä ryhmäkategoriassa kolme parasta suoritusta. Kilpailun palkinnot ovat tapahtuman sponsorien tarjoamia tuotepalkintoja.

    Finaalipäivän tarkemmasta kulusta, saapumisohjeista ja vaatimuksista infotaan tarkemmin finalisteille sähköpostin kautta karsintakierroksen jälkeen. Kilpailijoiden lisäksi finaalia pääsee seuraamaan myös liveyleisö.


    5.2.1 Finalistien lavaharjoitukset

    Lavaharjoitukset ovat pakollinen osa finaalipäivää, ja ne järjestetään finaalipäivän aamuna kilpailupaikalla. Kilpailijoiden tulee siis varmistaa, että heillä on mahdollisuus päästä tapahtumapaikalle jo kilpailupäivän aamuna. Lavaharjoitusten aikana kilpailijat saavat kokeilla esitystään lavalla, ja samalla testataan kilpailuaudion sekä muiden teknisten elementtien toimivuus.

    Lavaharjoituksiin varataan aikaa jokaiselle kilpailijalle viisi (5) minuuttia. Mikäli kilpailija ei ole paikalla lavaharjoituksissa oman vuoronsa kohdalla, annetaan vuoro seuraavalle kilpailijalle.

    Mikäli kilpailijoiden saapuminen lavaharjoituksiin estyy tai on muutoin mahdotonta, on kilpailijoiden oltava tästä yhteydessä järjestäjiin mahdollisimman pian ennen finaalipäivää.

    5.2.2 Finalistien vaatetus

    Kilpailijoiden vaatetuksen tulee sopia kilpailukappaleen teemaan, ja tuomarit arvioivat tätä. Vaatetusta ei tarvitse perustaa alkuperäiseen lähteeseen, emmekä tarvitse vaatteista referenssimateriaalia. Kilpailijoiden tulee huomioida, että tapahtuma on suunnattu kaikenikäisille. Vaatetuksen tulee siis noudattaa hyvän maun rajoja. Vaatetusta ei arvioida erillisenä osa-alueena, vaan ne lasketaan osaksi ilmaisua.

    5.2.3 Finalistien rekvisiitta

    Kilpailuesitys saa sisältää rekvisiittaa, jos sitä on myös alkuperäisessä koreografiassa. Kilpailijoiden tulee itse huolehtia, että rekvisiitta on lavalla heidän suorituksensa alkaessa, ja että se kulkeutuu heidän mukanaan myös pois lavalta suorituksen loppuessa. Lavalle ei saa tuoda heiteltäväksi glitteriä, konfettia, terälehtiä tai muita liukastumisvaaraa aiheuttavia rekvisiittoja.


  • Kilpailijoiden esitykset arvioidaan kolmessa tai neljässä kategoriassa. Maksimipistemäärä yhdeltä tuomarilta on kilpailukategoriasta riippuen 15-20 pistettä (kaikilta tuomareilta maksimissaan yhteensä 45-60 pistettä). Kategoriakohtaiset pisteet sekä yhteispisteet ilmoitetaan esiintyjille kilpailun jälkeen sähköpostitse. Tuomaristo pyrkii myös antamaan sanallista palautetta esityksistä, opastaen ja kannustaen kilpailijoita kehittymään. Karsintakierroksella kilpailijoille ei anneta kokonaissijoitusta. Finaalikierroksella kilpailijoiden finaalisijoitus ilmoitetaan kilpailun jälkeen sähköpostitse. Palkittavien finalistien (TOP 3)  sijoitukset ilmoitetaan myös julkisesti. Arvointikategoriat ovat seuraavat:

    6.1 Tekniikka – 0-5 p.

    Tässä osiossa arvioidaan koreografian teknistä suoritusta, liikkeiden suoritustapaa sekä tanssijoiden taitotasoa seuraavilla osa-alueilla:

    • Liikkeiden suoritus ja yhteneväisyys verrattuna alkuperäiseen esitykseen

    • Suorituksen kokonaisuus

    • Tasapaino

    • Kehonhallinta, ketteryys

    • Liikkeen sulavuus

    • Kestävyys, voima, energia


    6.2 Ilmaisu – 0-5 p.

    Tässä osiossa arvioidaan kilpailijoiden kykyä ilmaista itsensä tanssin, ilmeiden ja eleiden kautta seuraavilla osa-alueilla:

    • Alkuperäisen koreografian tyylin ja tunnetilan esilletuonti

    • Läsnäolo ja karisma

    • Esiintymisasun, rekvisiitan ja muiden ulkoisten elementtien yhteensopivuus keskenään ja suhteessa esityksen teemaan, musiikkiin ja koreografiaan

    • Lipsyncien uskottavuus ja yhtenäisyys


    6.3 Yhdenaikaisuus ja yhteneväisyys – 0-5 p.

    Tässä osiossa arvioidaan kilpailijan / kilpailevan ryhmän synkronisaatiota ja yhtenäisyyttä seuraavilla osa-alueilla:

    • Yhdenaikaisuus tanssijoiden kesken

    • Liikkeiden yhdennäköisyys tanssijoiden kesken

    • Tarkkuus musiikkiin tekemisessä

    • Yhdenaikaisuus suhteessa alkuperäisesitykseen

    • Tanssijoiden välinen vuorovaikutus ja yhteys


    6.4 Muodostelmat ja paikanvaihdot – 0-5 p. (VAIN RYHMÄKATEGORIA)

    Tässä osiossa arvioidaan ryhmäkategorian kilpailijoiden muodostelmia ja muodostelmien välisiä siirtymiä :

    • Yhteneväisyys alkuperäisesityksen muodostelmiin ja paikanvaihtoihin

    • Muodostelmien selkeys ja asettuminen lavalla

    • Paikanvaihtojen sulavuus ja läsnäolo

    • Koko lavan tilan käyttö

  • Kilpailun järjestäjällä on oikeus videoida ja valokuvata finaalin kilpailusuoritukset, ja käyttää näitä materiaaleja markkinoinnissaan. Järjestäjä saa käyttää tallenteita omilla nettisivuillaan sekä muissa yhdistyksen toimintaan liittyvissä julkaisuissa ja materiaaleissa. Taltiointi- ja julkaisulupa annetaan sähköisesti järjestäjän antamien ohjeiden mukaisesti. Kilpailussa kuvatut videot sekä valokuvat tulevat myös jälkikäteen kilpailijoiden käyttöön. Niiden käytön yhteydessä tulee aina mainita alkuperäisen kuvaajan ja editoijan tiedot. Mikäli kilpailija haluaa peruuttaa antamansa suostumuksen jäljempänä, tulee tästä antaa järjestäjälle kirjallinen tieto.