SÄÄNNÖT
K-Pop Rookie Battle -kilpailun säännöt on sovellettu XpressEvents ry:n K-Pop Dance Cover Competition 2022 (KDC) -kilpailun säännöistä. Jokainen tanssija, ryhmänjohtaja ja valmentaja on velvoitettu lukemaan ja noudattamaan näitä sääntöjä kilpailuun ilmoittautuessa. Kilpailun järjestää K-pop Suomi ry.
Sääntörikkomukset johtavat tilanteesta riippuen pistevähennyksiin, varoituksiin tai kilpailukieltoon.
Kuva © Jasu, K-pop Rookie Battle 2023
KRB SÄÄNNÖT
-
Kilpailijoiden sekä valmentajien tulee kilpailun aikana käyttäytyä arvokkaasti, urheilijamaisesti ja muita kilpailijoita kunnioittavasti – sekä kilpailupaikalla että sen ulkopuolella. Kaikille on annettava tasapuolinen mahdollisuus keskittyneeseen kilpailusuoritukseen, ja kaikenlainen kanssakilpailijan suorituksen häiritseminen on kielletty. Kanssakilpailijoita saa esityksen aikana kannustaa.
Kilpailijoilta edellytetään kykyä olla sekä hyvä häviäjä että hyvä voittaja. Järjestäjiin, tuomareihin tai kilpailijoihin kohdistuva väkivalta, olipa kyseessä fyysinen tai henkinen, on ehdottomasti kielletty. Kanssakilpailijoiden halventaminen tai haukkuminen on ehdottomasti kielletty, niin kilpailupaikalla kuin sen ulkopuolella. Käyttäytymissääntöjen rikkomisesta seuraa suoraan kilpailukielto nykyisiin ja seuraaviin mahdollisiin kilpailuihin.
1.1 Tanssija
Ole ajoissa paikalla ja valmiina suoritukseesi.
Kannusta ja kunnioita kanssakilpailijoitasi, ja anna heille suoritusrauha.
Pidä pukuhuonetilat siisteinä.
Anna tuomareille työrauha pitämällä riittävä etäisyys tuomariston pöytiin. Noudata järjestäjän/henkilökunnan ohjeita sopivasta etäisyydestä.
Älä liiku yleisössä kilpailuesityksen aikana – näin annat kilpailuvuorossa olevalle esiintyjälle suoritusrauhan, etkä häiritse muita katsojia.
Ole ajoissa paikalla palkintojenjaossa.
1.2 Valmentaja/Huoltaja
Ole hyvä esimerkki tanssijoille: kannusta ja arvosta kaikkia kilpailijoita ja heidän tukijoukkojaan, anna muille suoritusrauha. Valmentajat ovat vastuussa siitä, että valmennettavat ymmärtävät kilpailujen aikana heitä sitovat käyttäytymissäännöt ja että he noudattavat niitä.
Huolehdi, että valmennettavasi ovat ajoissa kilpailupaikalla valmiina suoritukseensa ja palkintojenjakoon.
Anna tuomareille työrauha ja kunnioita heidän koskemattomuuttaan sekä ammattitaitoaan.
Noudata kilpailupaikalla voimassa olevia ja järjestäjän määrittelemiä video- ja valokuvausta koskevia sääntöjä.
Älä liiku yleisössä kilpailuesityksen aikana – näin annat kilpailuvuorossa olevalle esiintyjälle suoritusrauhan, etkä häiritse muita katsojia.
-
K-Pop Rookie Battle -kilpailuun voivat osallistua tanssijat, jotka kokevat olevansa aloittelijoita, ja jotka eivät ole päässeet K-Pop Dance Cover Competition (KDC) -finaaliin viimeisen viiden vuoden aikana. Osallistuvissa sooloissa, duoissa tai ryhmissä ei siis saa olla yhtäkään henkilöä, joka on päässyt KDC-finaaliin vuosina 2018-2022.
Soolo-/duokategoriaan voi osallistua yhden (1) tai kahden (2) henkilön kokoonpanolla. Ryhmäkategoriaan osallistuvan kokoonpanon pienin mahdollinen jäsenmäärä on kolme (3) henkilöä. Ryhmän kokoonpano tulee ilmoittaa kilpailun järjestäjälle heti ilmoittautuessa, eikä sitä saa muuttaa ilmoittautumisen jälkeen tai videokarsintakierroksen ja livefinaalin välissä. Poikkeustilanteissa (vakava loukkaantuminen ja sairastuminen) pyydämme olemaan yhteydessä kilpailun järjestäjään. Jos poisjäävän jäsenen ehtii vielä korvata tanssijalla, jota ei ilmoittautumisessa ole ryhmän kokoonpanoon luettu, on tämä sallittua. Pyydämme tällöin ilmoittamaan uutena tulevan jäsenen tiedot.
Kilpailussa tavoitellaan alkuperäisen koreografian matkimista mahdollisimman tarkkaan, eikä esitykseen saa tehdä alkuperäiseen nähden liikemuokkauksia. Kilpailijoilta ei kuitenkaan edellytetä samaa tanssijamäärää kuin alkuperäisessä koreografiassa, joten kilpailijat saavat soveltaa alkuperäisiä muodostelmia ja paikanvaihtoja sopivammiksi kilpailuryhmän jäsenmäärälle.
2.1 Taustatanssijat (ryhmät)
Taustatanssijoiden käyttö ryhmissä on sallittua, mikäli myös alkuperäinen esitys niitä sisältää. Taustatanssijoita ei tarvitse olla alkuperäistä vastaavaa määrää. Mikäli taustatanssijoita käytetään vähemmän kuin alkuperäisessä esityksessä, voi kuvioita ja liikkumisia muokata järkevämmäksi käyttämällenne määrälle taustatanssijoita. Koreografian liikkeitä ei saa muokata.
Jos esitätte sooloartistin kappaleen, vain yksi ryhmän jäsenistä tanssii solistin osaa koko esityksen ajan.
Jos alkuperäisessä koreografiassa osassa kohtaa tanssii vain osa jäsenistä taustatanssijoiden kanssa (ja loput jäsenet ovat sivussa), loput esityksenne varsinaiset jäsenet saavat tehdä tässä kohtaa taustatanssijoiden osaa.
-
Kilpailuihin ilmoittaudutaan verkossa erikseen julkaistavalla ilmoittautumislomakkeella. Ilmoittautumisen yhteydessä esiintyjien tulee ilmoittaa sitovasti ilmoittautumislomakkeelle pakolliseksi merkatut tiedot.
Ilmoittautumislomake tai muut ilmoittautumisohjeet julkaistaan kilpailun järjestäjän (K-pop Suomi ry) nettisivuilla ja sosiaalisen median kanavissa, ja tieto videokarsintakierroksen kestosta sen yhteydessä. Myöhästyneitä ilmoittautumisia ei oteta huomioon.
3.1 Karsintakierros
Kilpailu sisältää videokarsintakierroksen, jonka esiintyjien tulee läpäistä päästäkseen livefinaaliin. Karsintoihin tulee osallistua niillä kappaleilla, joilla esiintyjät aikovat kilpailla finaalissa. Videokarsintaesityksen minimipituus on yksi (1) minuutti ja maksimipituus kaksi (2) minuuttia.
Karsintavideon tulee olla kuvattu yhdellä otolla, paikallaan olevalla kameralla ja suoraan edestä. Videon kaikenlainen editointi on muuten kielletty, mutta taustamusiikki tulee lisätä jälkikäteen videoon. Jokaisen kilpailukokoonpanoon kuuluvan tanssijan on näyttävä videolla koko videon ajan. Karsintavideo ei saa olla lavaesiintyminen. Videon pituudessa sallitaan muutaman sekunnin ylitys.
Karsintavideoon valittu tanssipätkä tulee olla esiintyjien pääkappaleesta, ja se saa olla mistä kohtaa kappaletta tahansa. Karsintaesitys on siis lyhennetty versio pääkappaleesta. Mahdolliset finaaliesityksen lisäosat (intro/outro) tulee kuitenkin ilmoittaa heti ilmoittautumisvaiheessa. Introa/outroa ei ilmoittautumisen jälkeen saa lisätä esitykselle.Myös karsinnoissa suositellaan kilpailijoille yhtenevää pukeutumista, sillä se helpottaa arviointia. Esiintyjien ei tarvitse käyttää niitä asuja, joita he käyttäisivät finaalissa.
3.2 Kilpailun kulku
Ilmoittautumislomake tai muut ilmoittautumisohjeet julkaistaan kilpailun järjestäjän (K-pop Suomi ry) nettisivuilla ja sosiaalisen median kanavissa, ja tieto videokarsintakierroksen kestosta sen yhteydessä. Myöhästyneitä ilmoittautumisia ei oteta huomioon.
Videokarsintakierroksella jatkoon valitaan yhteensä 20 kilpailijaa. Valinnan tekee kilpailun tuomaristo osion 7 pisteytyksen perusteella. Jatkoon päässeet esiintyjät julkaistaan K-pop Suomi ry:n sosiaalisen median kanavissa.
Livefinaaliin selviytyneet kilpailijat (10 solo/duokategoriasta + 10 ryhmäkategoriasta) saavat lisätietoa kilpailuun valmistautumisesta sähköpostitse etukäteen. Kilpailujärjestys arvotaan, ja ilmoitetaan esiintyjille ennen livefinaalia.
-
Kilpailuesityksen maksimipituus on viisi (5) minuuttia sisältäen mahdolliset lisäosat (intro/ outro). Koska kyseessä on cover-kilpailu, kilpailuesityksen tulee perustua koreografian osalta mahdollisimman tarkasti alkuperäisesitykseen.
Ilmoittautumisvaiheessa toimitettavana alkuperäismateriaalina voi toimittaa minkä tahansa kappaleen esittäjän videon, jossa näkyy koko koreografia ja jokaisen tanssijan paikat koko esityksen ajan. Alkuperäismateriaalina ei saa toimittaa toisen tanssijan tai ryhmän tekemää coveria, eikä useampaa videota. Hyväksyttyjä lähteitä ovat esim. Dance practice -videot, fancamit sekä musiikkiohjelmien esiintymiset (ilman lähikuvia).
Kuten mainittu sääntöjen kohdassa 2, kilpailijoilta ei edellytetä samaa tanssijamäärää kuin alkuperäisessä koreografiassa, joten kilpailijat saavat soveltaa alkuperäisiä muodostelmia ja paikanvaihtoja sopivammiksi kilpailuryhmän jäsenmäärälle. Muita omia koreografisia muokkauksia ei kuitenkaan sallita (pl. intro/outro).
Koreografian muokkaamiseksi lasketaan:Liikkeiden suoritustavan muuttaminen
Akrobaattisten liikkeiden suoritustavan muuttaminen (esim. helpottaminen) tai poisjättäminen
Liikesarjojen poisjättäminen
Omien liikesarjojen lisääminen (esim. remix)
Kilpailukappaleena esiintyjät saavat esittää minkä tahansa koreankielisen k-pop-kappaleen. Kilpailukappaleeksi ei kuitenkaan hyväksytä kappaletta, jolla esiintyjät ovat kilpailleet XpressEvents ry:n K-Pop Dance Cover Competitionissa (KDC) tai muissa mahdollisissa Suomen k-pop-tanssikilpailuissa.
K-pop käsittää todella laajalti eri tyylisiä kappaleita ja koreografioita, joissa on omat kohokohdat, joihin tuomarit kiinnittävät erityistä huomiota. Kaikkiin kappaleisiin eivät päde siis aivan samat lähtökohdat, mitä tulee juuri siitä kappaleesta tehdyn coverin onnistuneeseen esittämiseen. Esiintyjiä suositellaan ottamaan kilpailukappaleita valitessaan huomioon koreografioiden erilaisuus. Vaikea koreografia ei automaattisesti tarkoita, että se olisi helpompaa koreografiaa parempi valinta.
4.1 Intro/outro
Kilpailijat voi halutessaan lisätä esitykseensä näyttävyyttä ja syventää teemaa introlla ja/tai outrolla. Kilpailija voi siis halutessaan lisätä sekä intron että outron, jos nämä voidaan toteuttaa pääkappaleen kanssa max. viiden (5) minuutin puitteissa. Tällä tarkoitetaan enintään minuutin pituista pätkää, joka joko aloittaa tai lopettaa pääasiallisen esityksen. Lisäosan kappaleen tulee olla samalta artistilta kuin pääkappale. Tämä osio ei ole pakollinen, ja arvioinnin painotus on pääkappaleessa.
Lisäosan musiikkina saa käyttää miksattuja versioita alkuperäiskappaleista, kunhan kilpailijat pystyvät tarkasti ilmoittamaan, mikä versio on kyseessä (tekijänoikeussyistä).Kilpailijat voivat halutessaan esittää introna/outrona myös omaa koreografiaa, tai esimerkiksi jonkin muun tanssiryhmän tai tanssikoulun (esim. 1million) tekemän koreografian. Myös erilaisten survival-sarjojen lavaesitysten esittäminen on sallittua.
4.2 Musiikki
Kilpailumusiikkina tulee käyttää k-pop artistin kappaletta. Kappaleen tulee olla pääasiassa koreankielinen. Mikäli kilpailijoiden esitys koostuu pääkappaleesta ja introsta/outrosta, tulee kaikkien osien musiikin olla samalta artistilta. Tässä sallitaan myös seuraavanlaiset ja vastaavat variaatiot:
introksi Nayeonin ’Pop’ ja pääkappaleeksi jokin TWICE:n kappale
intro NCT 127:lta ja pääkappale NCT U:lta
Kilpailumusiikki tulee toimittaa järjestäjälle valmiiksi miksattuna mp3-tiedostona. Emme hyväksy muita tiedostomuotoja. Suosittelemme myös, että kilpailumusiikki on varmuuden vuoksi esiintyjillä mukana finaalipäivänä joko puhelimessa (jossa on AUX-liitäntä) valmiiksi soitettavassa muodossa tai USB-tikulla.
4.2.1 Tuplakappaleet
Kahdella kilpailijalla ei saa olla samoja kilpailukappaleita. Ensimmäisenä ilmoittautunut kilpailija saa oikeuden esittää valitsemansa kappaleen. Varatut kilpailukappaleet julkaistaan erilliseen listaan, jota päivitetään vähintään 24 tunnin välein. Listalla ilmoitetaan viimeisimmän päivityksen ajankohta. Jokaisella ilmoittautuvalla kilpailijalla on vastuu tarkastaa lista ennen ilmoittautumista. Lista ei sisällä kilpailijoiden nimiä, vain listan varatuista kappaleista aakkosjärjestyksessä artistin mukaan. Mikäli kaksi kilpailijaa ilmoittautuu samalla kappaleella, ilmoitetaan jäljempänä ilmoittautuneelle kilpailijalle tästä 24 tunnin kuluessa. Mikäli ilmoittautumisia tulee suuria määriä samanaikaisesti, ei listaa valitettavasti pystytä pitämään ajan tasalla.
Jokaisen kilpailuun ilmoittautuvan tulee siis varautua siihen, että oma ensisijainen kappale onkin jo varattu. Tämä voi käydä kenelle tahansa, eikä tapahtumanjärjestäjä ota tästä vastuuta. Ymmärrämme, että harjoittelun jo alettua kappaleen vaihtaminen on työlästä ja aiheuttaa pettymyksiä, mutta kilpailun reiluuden varmistamiseksi emme salli kahden kilpailijan esittävän samaa kappaletta. Saman kappaleen esittäminen asettaa kilpailijat eriarvoiseen asemaan muihin kilpailijoihin nähden. Suosittelemme päättämään varakappaleen heti pääkappaletta pohtiessanne. Tämä sääntö koskee myös introja/outroja.
4.3 Lipsyncit
Kilpailijat saavat halutessaan matkia myös laulamista liikuttamalla huuliaan kappaleen tahtiin eli lipsyncaamalla. Joko kaikki esitykseen osallistuvat kilpailijat (taustatanssijoita lukuunottamatta) lipsyncaavat tai ei kukaan. Lipsyncit eivät ole pakollisia, eikä niitä arvioida erillisenä osa-alueena vaan lasketaan osaksi ilmaisua.
-
Kilpailijoiden vaatetuksen tulee sopia kilpailukappaleen teemaan. Vaatetusta ei tarvitse perustaa alkuperäiseen lähteeseen, emmekä tarvitse vaatteista vertailumateriaalia. Kilpailijoiden tulee huomioida, että tapahtumat ovat usein suunnattuja koko perheelle. Vaatetuksen tulee siis noudattaa hyvän maun rajoja. Vaatetusta ei arvioida erillisenä osa-alueena, vaan ne lasketaan osaksi ilmaisua.
5.1 Rekvisiitta
Kilpailuesitys saa sisältää rekvisiittaa, jos sitä on myös alkuperäisessä koreografiassa. Kilpailijoiden tulee itse huolehtia, että rekvisiitta on lavalla heidän suorituksensa alkaessa, ja että se kulkeutuu heidän mukanaan myös pois lavalta suorituksen loppuessa. Lavalle ei saa tuoda heiteltäväksi glitteriä, konfettia, terälehtiä tai muita liukastumisvaaraa aiheuttavia rekvisiittoja.
-
Lavaharjoitukset ovat pakollinen osa finaalipäivää, ja ne järjestetään finaalipäivän aamuna kilpailupaikalla. Lavaharjoitusten aikana kilpailijat saavat kokeilla esitystään lavalla/ kilpailualustalla, ja samalla testataan kilpailumusiikin sekä muiden teknisten elementtien toimivuus. Lavaharjoituksiin varataan aikaa jokaiselle soololle/duolle/ryhmälle viisi (5) minuuttia.
-
Kilpailijoiden esitykset arvioidaan kolmessa kategoriassa, mahdollinen intro/outro arvioidaan erikseen. Jos kilpailija esittää sekä intron että outron, ne arvioidaan yhtenä kokonaisuutena. Maksimipistemäärä yhdeltä tuomarilta on 32 pistettä. Kategoriakohtaiset pisteet sekä yhteispisteet ja niiden tuoma sijoitus ilmoitetaan esiintyjille kilpailun jälkeen sähköpostitse. Tuomaristo pyrkii myös antamaan sanallista palautetta esityksistä. Arvointikategoriat ovat seuraavat:
7.1 Tekniikka – 0-10 p.
Tässä osiossa arvioidaan koreografian teknistä suoritusta, liikkeiden suoritustapaa sekä tanssijoiden taitotasoa seuraavilla osa-alueilla:
Liikkeiden suoritus verrattuna alkuperäiseen esitykseen
Suorituksen kokonaisuus
Tasapaino (myös off-balance työskentely)
Kehonhallinta, ketteryys
Liikkeen sulavuus
Kestävyys, voima, energia
7.2 Ilmaisu – 0-10 p.Tässä osiossa arvioidaan kilpailijoiden kykyä ilmaista itsensä tanssin, ilmeiden ja eleiden kautta seuraavilla osa-alueilla:
Alkuperäisen koreografian tyylin ja tunnetilan esilletuonti
Läsnäolo ja karisma
Esiintymisasun, rekvisiitan ja muiden ulkoisten elementtien yhteensopivuus keskenään ja suhteessa esityksen teemaan, musiikkiin ja koreografiaan
Lipsyncien yhtenäisyys
7.3 Yhdenaikaisuus, kuviot ja yhteneväisyys
Tässä osiossa arvioidaan esityksen toteutusta lavakokonaisuudeksi ja ryhmän yhtenäisyyttä seuraavilla osa-alueilla:
Yhdenaikaisuus
Yhdennäköisyys
Yhteneväisyys alkuperäisesityksen liikkeisiin
Tarkkuus musiikkiin tekemisessä
Kuvioiden muodostus ja selkeys
Tanssijoiden välinen vuorovaikutus ja yhteys
7.4 Into/outro – 0-2 p.Introsta/outrosta esitys voi saada maksimissaan kaksi (2) lisäpistettä. Mahdollista lisäosaa ei arvioida verraten alkuperäiseen koreografiaan, sillä se voi sisältää myös kilpailijoiden itse tekemää koreografiaa. Tuomaristo arvioi introa/outroa pisteyttäessään, tuoko se lisäarvoa pääasialliseen esitykseen.Item description
-
Kilpailun järjestäjällä on oikeus videoida ja valokuvata kilpailusuoritukset, ja käyttää näitä materiaaleja markkinoinnissaan. Järjestäjä saa käyttää tallenteita omilla nettisivuillaan sekä muissa yhdistyksen toimintaan liittyvissä julkaisuissa ja materiaaleissa. Taltiointi- ja julkaisulupa annetaan sähköisellä ilmoittautumislomakkeella. Kilpailussa kuvatut videot sekä valokuvat tulevat myös jälkikäteen kilpailijoiden käyttöön. Niiden käytön yhteydessä tulee aina mainita alkuperäisen kuvaajan ja editoijan tiedot. Mikäli kilpailija haluaa peruuttaa antamansa suostumuksen jäljempänä, tulee tästä antaa järjestäjälle kirjallinen tieto.